alergije i vid

Alergije i vid

Simptomi alergije se na očima javljaju najčešće udruženi sa ostalim tipovima alergijskih reakcija.  Pretpostavlja se da u savremenom društvu 30-50% ljudi pati od neke vrste alergije, a od tog broja čak 75% ima simptome alergijskih reakcija I na očima.

Uobičajeni alergeni na koje naše oči reguju su prašina, polen, životinjska dlaka ili perje. Netolerancija određene vrste hrane kao I reakcija na ubod insekata se ređe odražavaju na oku. Neki kozmetički preparati kao I antibiotske kapi mogu takođe izazvati reakcije pri kontaktu sa očima.

Neki pacijenti koji koriste kapi za oči u terapiji oboljenja oka su alergični upravo na konzervanse u tim kapima. U takvim slučajevima neophodna je konsultacija oftalmologa i određivanje odgovarajuće terapije.

Kako će te znati da su problem koje imate sa očima posledica alergije?

Oči Vas svrbe,  suze I crvene su, curi Vam nos, kIjate i kašljete, ili Vas boli glava zbog sinusa? Sve ovo mogu biti simptomi alergije. Ipak, pre uzimanja bilo kakve terapije konsultujte Vašeg lekara.

Sama terapija alergije na očima se odnosi, između ostalog, I na izbegavanje alergena. Ukoliko imate kućnog ljubimca, vodite računa da se na  nameštaju I tepisima ne zadržava njegova dkaka, nemojte provoditi mnogo vremena napolju u vreme kada ima  polena, vozite se sa zatvorenim prozorima automobile I nosite velike zakrivljene sunčane naočare koje će zaštiti Vaše oči od alergena u vazduhu.

Ako, pak, ne znate šta uzrokuje alergijske tegobe  Vaših očiju, koristite odgovarajuću terapiju. Veštačke suze su u svakom slučju preporuka. Jednostavno će povećati vlažnost Vašeg oka I ispirati supstance koje ga iritiraju. Vodite računa da birate veštačke suze bez kontervansa.  Antihistaminike I kortikosteroide u kapima I mastima  za oči nikada ne upotrebljavajte bez preporuke lekara! Upotreba steroida se dovodi u vezu sa  efektima kao što su povećanje intraokularnog (očnog ) pritiska koji opet  uvodi u glaukom i oštećenje očnog živca. Poznato je I da steroidi dovode do zamućenja očnog sočiva, odnosno katarakte.

Podeli sadržaj sa prijateljima: