Dioptrijska stakla

antirefleksIzbor stakala (sočiva) zavisi od tipa korekcije koja Vam je potrebna.
Anti-reflekasna zaštita nanosi se i na prednju i na zadnju stranu dioptrijskog sočiva. Posebno je preporučljiva za stakla visokog indeksa (tanjena stakla).

Obična plastična sočiva reflektuju oko 8% svetlosti koje pada na sočivo, a stakla sa antirefleksnom zaštitom taj procenat smanjuju na 0.5%, što znači da 99.5% svetlosnih zraka prolazi kroz sočivo i dolazi do oka.

Kod sočiva visokog indeksa procenat odbijene svetlosti je još veći, pa se antirefleksni slojevi obavezno nanose. Sem toga, sočiva sa antirefleksnom zaštitom čine Vaše oči vidljivijim iza naočara, a ukoliko nosite naočare bez okvira (ram na bušenje), praktično će biti jedva vidljive.

Antirefleksna zaštita se posebno preporučuje kod noćne vožnje i rada na računaru.

Anti-refleks na sunčanim naočarima eliminiše refleksiju sa zadnje strane stakla kada se Sunce nalazi iza Vas. Anti-refleks se i nanosi samo na unutrašnju stranu sunčanog stakla.

Hidrofobni sloj omogućava lakše čišćenje sočiva. Neke vrste antirefleksne zaštite imaju i oleofobni efekat, tj. onemogućavaju mašćenje stakla.

Svaki proizvođač dioptrijskih stakala ima svoju recepturu za anti-refleks, ali u osnovi se sastoji od nanošenja višestrukih mikroskopskih slojeva metal-oksida različitih stepena prelamanja svetlosti. U zavisnosti od proizvođača, sočiva sa antirefleksnom zaštitom mogu imati plavi ili zelenu boju.

Anti-refleks ne utiče na debljinu stakla. Svi slojevi anti-refleks tretmana zajedno imaju debljinu od 0.2-0.3 mikrona.

Antirefleks je preporuka za sve korisnike dioptrijskih naočara , kako za decu, tako i za strarije. Jednako za naočare koje su predvidjene za nošenje u zatvorenom prostoru kao i naočare koje su namenjene za nošenje napolju. Antirefleks smanjuje zamor očiju pri radu i omogućava kvalitetniju sliku.

Svakako se preporučuje:

  • pri nosenju naocara u prostorijama bez prirodnog osvetljenja I pri slabom vestačkom svetlu
  • za noćnu vožnju, jer smanjuje blještanje svetla na automobilima koji nam dolaze u susret i daje bolji kontrast i lakše uočavanje objekata na putu
  • svima koji rade za računarom, jer pruža mogućnost da se jasnije vidi tekst na monitoru I smanjuje zamor očiju
  • nosiocima naočara sa visokim dioptrijama, povećava kvalitet slike
  • onima kojima je važno da im se pri fotografisanju ili snimanju jasno vide oči iza dioptrijskih stakala

Za održavanje antirefleks stakla neophodno je koristiti proizvode koje Vam optičar preporuči. Tečnost za brisanje stakala ili optičkih instrumenata, blagi sapuni i materijali od mikrofibera su sasvim dovoljni. Izbegavajte sva abrazivna sredstva , kao i jake hemikalije, one mogu izazvati oštećenje anti-refleks slojeva. Brišite Vaše naočare krpicom koju dobijate u našoj prodavnici. Naočare nemojte izlagati visokoj temeraturi, kada ih ne koristite, odložite ih u futrolu. Visoka temperature može oštetiti zaštitne slojeve na staklima.

Kao dioptrijska sočiva sa najkvalitetnijom antirefleks zaštitom možemo preporučiti Crizal Alize proizvodjača Essilor ili Pro Lotutec Carl Zeissa.

Podeli sadržaj sa prijateljima: