Biofokal

dioptrijska stakla - biofokalOko četrdesete godine, većina ljudi se suoči sa problemima smanjene oštrine vida posmatrajući objekte koji  se nalaze blizu. Ukoliko imaju potrebu za nošenjem naočara i za daljinu, jedno od rešenja koje savremena optička industrija nudi su bifokalane naočare.

Bifokalne naočare imaju dve jačine dioptrije, ta dve različite distance. Do otkrića prvog bifokala došlo je  zahvaljujući Benjaminu Franklinu, američkom naučniku i državniku, koji je u drugoj polovini 18.veka  prvi presekao dva dioptrijska stakla različite jačine i zalepio polovine. Na taj način je napravio prve naočare koje su u gornjoj polovini imale dioptriju za daljinu, a u donjoj dioptriju za čitanje.

biofokal franklin

Kasnije, tokom 19. I početkom 20. veka, usavrsen je izgled bifokala. Donji deo, deo za blizinu, je smanjen, napravljen je manji segment, širine 28 mm.

Danas možemo ponuditi više vrsta bifokala, u velikom izboru materijala za izradu kao i mogućnost prilagođavanja potrebama korisnika. Segment za blizinu može biti ravan, zaobljen ili okrugao.

Prilkom izbora bifokala, neophodno je konsultovati optičara. Optičar će podesiti Vaš okvir i ugraditi stakla tako da ispuni sve standarde koje bifokal traži, kao i uskladiti ih sa Vašim željama i potrebama.

UPOZORENJE!

Vodite računa kada počnete nositi bifokal, donji deo Vaših naoočara je predviđen isključivo za blizinu. Može doći do konfuzije kada pogledate na dole i objekti Vam se učine nejasnim. Zbog toga, kada idete stepenicama savijte vrat i spustite glavu da bi ste stepenice gledali kroz deo naočara koji je predviđen za daljinu!!!!

Podeli sadržaj sa prijateljima: