Progresivi

dioptrijsak stakla - progresiviZbog komfora koji pruža, progresivno ili multifokalno sočivo je najčešći izbor onih koji nose naočare za daljinu i sreću se sa potrebom nošenja drugog para naočara za rad na blizinu. Omogućavaju korigovanje dioptrije kako za daljinu i čitanje, tako i za rad na računaru, tj srednju distancu.  Progresivna sočiva imaju lagano prijatno povećanje jačine dioptrije za svaku udaljenost,daju prirodan osećaj dubine i  nemaju nagli „skok slike“  kao sto je to slučaj kod bifokala.

Važno je napomenuti, kod novih korisnika progresivnih sočiva postoji mogućnost pojave  blago

zamagljenog polja na periferiji gornje polovine stakala. Taj efekat spontano nestaje nakon nedelju ili dve upornog nošenja naočara. Ukoliko problem budete imali i nakon tog perioda, obratite se Vašem optičaru.

Dizajn progresivnih sočiva dugujemo američkim stručnjacima  koji su prepoznali potrebu starijih korisnika da nose samo jedne naočare i da  zadrže svoj mladalački izgled. Svaka generacija progresivnih sočiva pruža sve više mogućnosti. Između ostalog, to su:

  •  Široka vidna polja.
    Nekadašnji progresivi su imali mala i veoma ograničena  polja za čitanje i rad na srednjoj udaljenosti ( na računaru ). To je primoravalo korisnike da pri radu konstantno prave male pokrete glavom da bi zadržali fokus na odgovarajućoj udaljenosti. Danas imamo u ponudi progresivna stakla koja svojim dizajnom, širinom srednjeg  polja kao i polja za rad na blizinu potpuno zadovoljavaju potrebe i najzahtevnijih korisnika računara
  • Udobnost pri nošenju.
    Raniji progresivi su izazivali kod nosioca konstantno prisustvo zamagljenog polja na delovima stakla, kao i druge periferne aberacije koje su dovodile do „plivajućeg“ efekta pri naglim pokretima glave. Današnji progresivi su prevazišli te probleme. Najčešće se rade po individualnim karakteristikama oka i potreba konkretnog korisnika. Omogućavaju stabilan vid i mogućnost obavljanja baš svih aktivnosti.
  • Ugradnja u male ramove.Stari progresivi su podrazumevali velike dioptrijske okvire, današnji se izrađuju i u malim dimenzijam i prigodni su za ugradnju u gotovo sve veličine ramova.
  • Izbor materijala.
    Progresivna sočiva se izrađuju praktično od svih danas dostupnih sirovina u optici. Za veće dioptrije se mogu tanjiti u tolikoj meri da stakla budu i do 50% tanja od bifokala u istoj dioptriji. Anti-refleks slojevi će Vam omogućiti veći komfor pri radu za računarom ili noćnoj vožnji. Mogu se raditi i u fotohromatskoj sirovini i reagovati na intenzitet svetlosti, menjajući boju u tamno sivu ili tamno braon. Takođe se mogu napraviti i kao pravo staklo za sunčane naočare, sa ili bez efekta polarizacije.

dioptrijska stakla - progresivi

Veliki izbor u vrstama i dizajnu progresivnih sočiva, svakako, pri izboru traži pomoć profesionalca. Potražite savet  Vaših optičara. Vodeći se Vašim potrebama i očekivanjima, kao i karakteristikama Vaše dioptrije, upravo oni Vam mogu pomoći, kako pri izboru progresivnog sočiva, tako i pri izboru odgovarajućeg okvira.

Podeli sadržaj sa prijateljima: