Kontaktna sočiva

sociva-uvodJoš u 16. veku Leonardo Da Vinči je osmislio prototip  kontaktnog  sočiva.  Ali prvo pravo kontaktno sočivo je napravio švajcarski  lekar Eugen Fik 1888. godine. U početku je eksperimente vršio sa kalupima u obliku oka, potom je napravio staklena sočiva koja je isprobao na sebi, ali ih nije mogao nositi duže od dva sata.

Revolucionarni prekret je stigao sa pojavom plastike.1935. Godine su napravljena prva kontaktna sočiva od plimetilkrilata, a od 1971. se mogu kupiti i meka kontaktna sočiva.

Današnja kontaktna sočiva se dele na dve grupe: meka kontaktna sočiva i gas propusna, polutvrda sočiva. Dizajn sočiva zavisi od problema vida koji koriguje. Tako postoje meka kontaktna sočiva koja koriguju kratkovidost i dalekovidost, torična sočiva koriguju astigmatizam koji je najčešće udružen sa miopijom ili hipermetropijom. Progresivna kontaktna sočiva omogućavaju jasan vid  na više distance.

Kontaktna sočiva u boji menjaju boju oka korisnika, a sočiva sa specijalnim efektima se koriste u teatru i filmskoj industrij.

Kontaktna sočiva se dele i po dužini kontinuiranog  nošenja, pa postoje sočiva koja se mogu nositi i do 30 dana bez skidanja. Dnevna sočiva su zahvalna, nosi se par sočiva tokom dana, uveče se baci, a sutradan zameni novim parom. Međutim, naši korisnici najčešće nose kontaktna sočiva koja traju nedelju ili dve, mesec ili tri meseca.
sociva-color

Većina današnjih kontaktnih sočiva ima UV zaštitu.

Na našem tržištu postoji preko stotinu vrsta sočiva koja se međusobno razlikuju po vrsti matrijala od kog su napravljena, veličini, baznoj zakrivljenosti, debljini i perifernoj ili centralnoj….Kontaktno sočivo je medicinsko pomagalo i zbog toga je neophodno konsultovati lekara kontaktologa koji će pomoći u odabiru pravog kontaktnog sočiva za Vas. U Sjedinjenim Državama, na primer, recept za kontaktna sočiva ima jednaku težinu kao recept  za lekove. I kod nas, svakom receptu prethodi detaljan pregled lekara. Sočivo kupljeno bez konsultacije veoma lako može izazvati niz smetnji. Od neudobnosti pri nošenju, pojave infekcije, pa sve do trajnih promena na tkivu oka! Čak iako Vaša sočiva ne prave tegobe, promene mogu biti miskroskopske i vremenom dobiti   ozbiljne razmere.

Radi toga, redovno posećujte Vašeg lekara, održavajte sočiva  i nikada ih nemojte pozajmljivati drugima, niti nositi tuđa kontaktna sočiva!!!!

U našoj ponudi su sve vrste kontaktnih sočiva  tvrda,polutvrda, meka i silicon gel kontaktna sočiva.

Sva meka sočiva su napravljena od hidrogela, hidrofobne plastike. Takva sočiva, ako ih ostavite na suvom postaju deformisana i krta, a u kontaktu sa vodom, absorbuju je i postaju veoma meka.

1998. godine pojavljuju se silikon gel kontaktna sočiva i  predstavljaju  unapređeni tip mekih sočiva. Njihova velika prednost je u značajno povećanoj propustljivosti kiseonika, tačnije, ona omogućavaju propustljivost kisenika pet puta veću od običnih mekih sočiva. Danas su silicon gel sočiva izbor najvećeg broja nosioca kontaktnih sočiva. Na našem tržištu su najzastupljenije vrste  Air Optix Aqua (CIBA Vision), Biofinity (Cooper Vision) i Pure Vision (Bausch­+Lomb). Silikon o kojem je ovde reč  se odnosi na savitljive materijale koji u sebi sadrže silicon, karbon, kiseonik i ostale elemente. Zbog svoje visoke propustljivosti kiseonika, koristi se u medicini, osim kontaktnih sočiva i za izradu raznih implanta. Važno je napomenuti da se koristi i u izradi polutvrdih kontaktnih sočiva radi povećanja propustljivosti kiseonika.

Upravo ta karakteristika čini ova sočiva prijatnijim za nošenje, broj komplikacija je značajno manji. Nedostatak kisonika, odnosno hipoksija, dovodi do promena na rožnjači i brojnih komlikacija. 90-ih godina dvadesetog veka su najpopularnija bila sočiva koja se nose duže od 24 sata, broj komplikacija je tada bio zabrinjavajući. Uvođenjem kvalitetnijih vrsta sočiva, posebno od silicon gel materijala, sočiva postaju bezbednija. Po istraživanju CIBA Vision kompanije, 1 od 5 nosica kontaktnih sočiva spava s njima, a podaci govore da je najveći broj keratitisa upravo među pacijentima koji spavaju sa svojim mekim sočivima.

Silkon gel sočiva su predviđena za mesečnu, dvonedeljnu i dnevnu zamenu, u zavisnosti od vrste. U Velikoj Britaniji, recimo, ne možete kupiti nijedna mesečna kontaktna sočiva a da nisu  silicon gel. Regularna kontaktna sočiva koja možete nabaviti tamo su isključivo za kraći period nošenja.

Podeli sadržaj sa prijateljima: