Održavanje naočara

Kada ste kupili  naočare, znati kako ih  pravilno održavati može Vam uštedeti podosta novca i nerviranja u budućnosti. Evo nekoliko saveta:

– Ako su vaše naočare zaista uprljane, te su prekrivene prljavštinom i prašinom, najbolje je da ih pre čišćenja isperete hladnom tekućom vodom.
Potom specijalnim tekućim sredstvom za čišćenje naočara odstranite ostatke mrlja sa sočiva. Sredstvo za čišćenje naočara potražite u svojoj očnoj optici.

– Pri čišćenju vaših naočara koristite odgovarajuću vrstu tkanine. Neki tekstili, poput maramica, vune i nekih sintetičkih tkanina mogu oštetiti sočiva. Tkanina od mikrofibre je najbolji izbor. Tkaninu od mikrofibre perite na 30°C bez upotrebe omekšivača.

– Kada čištite naočare treba da ih držite za ručke uz okvir kako nebiste  uprljali  sočiva.

– Laganim kružnim pokretima brišite s jedne strane na drugu i to ne samo po sočivu već i po jastučićima za nos, zglobovima i šrafovima budući da prljavština i masnoće mogu da  izazovu njihovo slabljenje i lomove.

– Za čuvanje naočara kada se ne koristite najbolji je tvrdi etui.

– Izbegavajte dodir vaših naočara sa agresivnim tvarima kao što su: so iz morske vode, kozmetički preparati, lakovi za kosu i sl. Takođe, pazite da ne izlažete sočiva visokim temperaturama (direktna izloženost izvoru topline, saune, za vreme vrućih letnjih dana u zatvorenom automobilu).

– Naočare uvek odlažite tako da su ručke dole, a sočiva okrenuta prema gore.

– Izbegavajte nošenje naočara na vrhu vaše glave, jer će ručke na taj način biti pod pritiskom, a i s vremenom ćete izobličiti naočare.

– Kada skidate naočare, skidajte ih uvek sinhrono sa obe ruke da sprečite rastezanje okvira i slabljenje vijaka.

– Popravke naočara uvek treba da prepustite  ovlaštenom licu.

Podeli sadržaj sa prijateljima: