Materijali za naočare

glasses-materijaliAko kupujete naočare za vid ili sunčane naočare, konsultujte optičara u vezi fleksibilnosti, težine, hipoalergijskih materijala modela naočara koje vam se dopadaju.

- Plastični okviri za naočare

Ukoliko volite da nosite naočare jarkih boja, zilonit, odnosno celuloz-acetat je materijal Vašeg izbora. Zil je veoma lagan material koji pruža velike mogućnosti.okvir-plasticni

1940. godine su se pojavile prve naočare od najlona, ali zbog svoje lake lomljivosti zamenjene  su kombinacijom najlona i poliamida. Danas su takvi ramovi koliko lagani, toliko jaki i izdržljivi. Najlon je vodeći material  u izradi sportskih ramova, koji su veoma otporni na toplotu i hladnoću, i koji su izuzetno fleksibilni.
okvir-sa-najlonom

Plastični okviri za naočare imaju i svoje loše osobine. Oni su lomljiviji od metalnih ramova, promeniće se tokom vremena, a ukoliko ih ostavite izložene direktnoj sunčevoj svetlosti ili visokoj temperature, mogu se deformisati i promeniti oblik.

 

- Metalni okviri za naočare

Monel je najčešće korišteni material u izradi dioptrijskih ramova.Odlikuje ga fleksibilnost i otpornost na koroziju. Mada, kod nekih ljudi, monel može reagovati u kontaktu sa kožom. U tim slučajevima se preporučuju druge vrste ramova, tzv. “nickel free”, kao što je  paladijum.okvir-metalni

Titanijum i beta titanijum se često koriste u izradi okvira. Titanijum je sivi metal velike lakoće, trajnosti, jačine i potpuno je otporan na koroziju. Koristi se u svim sferama života, od izrade Apolo svemirskih kapsula, do implanta u medicini. Osim toga, titanijum je hipoalergijski material i  značajno je skuplji od onih koji nisu izrađeni od ove vrste materijala.

Berilijum je čelično sivi metal, značajno jeftinija alternative titanijumu.Otporan je na koroziju, odličan je izbor za osetljivog korisnika. Nudi se u velikom izboru boja.

Nerđajući čelik je druga alternative titanijumu. Najčešće su lagani, nekada su hipoalergeni (nickel free). Čelični ramovi nisu skupi, a ukolio sadrže 10-30% hroma, otporniji su na koroziju, abraziju I toplotu.

Flexon je jedinstveni i popularni materijal, tzv. “memory metal”. Ramovi izrađeni od fleksona zadržavaju svoj oblik i nakon mehaničkog krivljenja, lagani su, hipoalergijski i ne rđaju. Proizvođači ih opisuju kao 25% lakše od standardnih ramova.

Aliuminijumski okviri  su meki i savitljivi i ukoliko se u proizvodnji uz aluminijum koriste silikon ili gvožđe, ramovi su jači i otporniji.

Osim uobičajenih, ramovi za naočare se mogu izrađivati kompletno ili u detaljima od zlata ili srebra, mogu biti ukrašeni kožom, svilom , poludragim i dragim kamenjem, kao i kristalima. Okviri od drveta, kosti ili roga su uglavnom ručni radovi i ne proizvode se serijski.

Da li ste alergični na svoj okvir?

Da li Vam drškice rama iritiraju lice?

Ili ste primetili iritaciju na koži nosa pri dodiru sa ramom?

Konsultujte lekara ili optičara da vam pomogne u rešavanju problema. Ako metalni ram izaziva reakciju, najčešći uzrok tome je procenat nikla u sastavu rama. Čisti čelik, titanijum, zlato ili srebro najčešće ne izazivaju alergiju.

Neke osobe su alergične i na papučice okvira koje naležu na nos. Same papučice su najčešće napravljene od silikona, PVC-a, nikla, titanijuma ili gume. Silikonske papučice su hipoalergijske, ali i one mogu smetati pojedincima  osetljivije kože lica. U tom slučaju, pravi izbor je PVC ili titanijum.

Većina plastičnih okvira za naočare je napravljena od zilonita, najlona, polikarbonata, poliamida i obično su hipoalergijski.

Podeli sadržaj sa prijateljima: