Astigmatizam

astigmatizamAstigmatizam izaziva nejasan i više ili manje zamagljen vid na blizinu ili daljinu. Simptomi astigmatizma su glavobolja i zamor očiju, posebno nakon čitanja ili neke druge aktivnosti koja podrazumeva naprezanje očiju. Najčešće se javlja u veoma ranom uzrastu, te je dobro decu kontrolisati ranije.

Astigmatizam je refrakciona anomalija, kao što su to dalekovidost i kratkovidost. Uzrokovan je nepravilnom zakrivljenošću rožnjače. Umesto da je rožnjača ( cornea ) oblika lopte, potpuno idealne sfere, kod astigmatizma može imati asimetričan oblik.

Ako je astigmatizam izazvan oblikom sočiva u samom oku govorimo o tzv. lentikularnom astigmatizmu.

Istraživanja u Veliko Britaniji su pokazala da od 11000 nosioca naočara, gotovo 50% ima astigmatizam od o.75 ili više. Čak je utvrđeno da postoje razlike među decom različitih rasa u smislu sklonosti ka astigmatizmu. Među azijskom decom je najprisutniji, gotovo 37%. Deca bele rase oko 26% i kod  Afro- Američke dece u proseku od 20%.

Astigmatizam se jednostavno otkriva. Pri svakom očnom pregledu moguće je utvrditi postojanje takve vrste dioptrije.

Koriguje se dioptrijskim sočivima koja osim dioptrije imaju i tzv. cilindar, odnosno drugu vrednost dioptrije samo po jednom meridijanu. Osim podatka o dioptriji i cilindru, ovakva stakla imaju i podatak o uglu na kom se taj meridijan nalazi.

Osim naočara, astigmatizam mozemo korigovati mekim toričnim kontaktnim sočivima ili polutvrdim, gas propusnim sočivima.

Podeli sadržaj sa prijateljima: