Miopija

miopijaMiopija ili kratkovidost je najčešća greška refrakcije.Studije pokazuju da se broj kratkovidih povećava iz godine u godinu. Broj kratkovidih se u Sjedinjenim Državama 70-ih godina dvadesetog veka kretao oko 25% na uzrastu od 12 do 54 godine, a danas je taj broj iznad 42 %. Uzroci tako velikog rasta nisu sasvim jasni, pretpostavlja se da su delimično  posledica rada na računaru, kao i genetski uzrokovani.

Miopiju uzrokuje oblik oka, obično se javlja u detinjstvu. Rizik je za dete veći ako su jedan ili oba roditelja kratkovidi. U većini slučajeva kratkovidost se stabilizuje oko 20-e godine života, mada se može desiti i da raste tokom celoga života.

Kratkovide osobe imaju problem sa oštrinom vida na daljinu. Objekte koji su blizu vide jasno, ali udaljenije ne vide dovoljno oštro. Najčešće će se žaliti da sa mukom raspoznaju znakove kraj puta, ali čitaju i koriste računar bez problema sa vidom.

Ukoliko ste kratkovidi, na receptu za Vaše naočare biće napisan predznak  minus, ispred vrednosti dioptrije.

Miopija se može korigovati naočarima, kontaktnim sočivima i metodama refraktivne hirurgije. Osim toga, primenjuje se i ortokeratologija, odnosno metoda koja podrazumeva nošenje posebnih gas propusnih sočiva tokom noći koja utiču na oblik rožnjače.

Nekada  ćemo čuti da miope nazivaju „knjiškim moljcima“ i to nije samo kliše. Rađeno je ispitivanje u Singapuru  na uzorku od 429 kandidata za prijem u vojsku, gde je utvrđeno da su kratkovidi po pravilu obrazovaniji od emetropa ( onih koji vide dobro bez ikakve korekcije ). Jedan od uzroka takvim rezultatima može biti i efekat dugotrajnog čitanja kod obrazovanih ispitanika.

Podeli sadržaj sa prijateljima: