Sindrom kompjuterskog vida (CSV)

sindrom-komp-vidaVeliki broj ljudi koji koriste računar, žale se na osećaj naprezanja u očima I povremeno zamagljenje vida.  Danas za tegobe imamo i naziv, smatramo ih SINDROMOM KOMPJUTERSKOG VIDA (CVS ).

Nakon četrdesete godine života primećujemo  i prve poteškoće pri radu na blizinu. Za one koji koriste kompjuter, a prešli su 40-u godinu, smetnje akomodacije, tj. problem  pri promeni fokusa sa tastature na monitor su udruženi sa smetnjama koje nam donosi dugotrajni rad za računarom ,odnosno sindromom kompjuterskog vida. Šta više, ulazak u presbiopiju, što je normalno i u skladu sa godinama i rad za računarom mogu dovesti do pojave CVS.

Naočare za rad na računaru se razlikuju od običnih naočara za stalno nošenje ili za čitanje. Sočiva takvih naočara su presvučena slojevima za zaštitu od zračenja iz veštačkih izvora svetlosti.

Monitori kompjutera su obično postavljeni na udaljenosti između 40 i 60 cm tu  distancu nazivamo srednjom udaljenošću.  Ne odgovaraju joj klasične naočare za rad niti naočare za daljinu. Naočare za kompjuter daju adekvatnu jačinu dioptrije upravo za distancu na kojoj je Vaš monitor. Omogućavaju jasan vid i široko vidno polje, isključuju mogućnost pojave zamora oka, zamagljenog vida i glavobolje koji su česti kod korisnika računara. Naočare za kompjuter mogu imati samo jednu dioptriju ili mogu biti izrađene u vidu progresivnih naočara sa veoma širokim poljem za srednju distancu.

Za potpunu zaštitu neophodan je antirefleks tretman dioptrijskih sočiva koji će eliminisati refleksiju svetlosti sa prednje i zadnje strane sočiva koja izaziva zamaranje očiju.

Nekada će Vam oftalmolog ili optičar preporučiti blago obojena, senčena stakla koja će smanjiti kontraste svetla.

Podeli sadržaj sa prijateljima: