csv-i-deca

Sindrom kompjuterskog vida i deca

Svedoci smo velikih promena i tehnoloških inovacija u našem društvu. Preko 80%  porodica sa decom u savremenom društvu ima kompjuter i imaju pristup internetu. Danas deca uzrasta između 8 i 18 godina  provode ispred računara i televizora u proseku od 6 do 7,5 sati dnevno. Više od  20%  dece tog uzrasta imaju svoj lični laptop računar, a deca uzrasta od 12do 16 godina dnevno provode 90 minuta čitajući i kucajući poruke na mobilnm telefonima. Ti podaci su veoma zabrinjavajući, oftalmolozi su nas upozoravali na pojavu rane miopije kao posledice takvog ponašanja, što se sada i obistinilo.

Dugotrajni boravak pred monitorom računara traži od deteta fokusiranje i naprezanje oka kao ni jedna druga aktivnost. To kod dece dovodi do pojave sindroma kompjuterskog vida, čemu su mnogo podložniji od odraslih. Roditelji bi trebali znati da se mnogi problemi u vidu kod dece dovode u vezu sa dugotrajnim boravkom pred računarom. Sam vid se razvija i kao odrasli smo u stanju da savladamo stres koji kompjuter izaziva kod naših očiju, nego što su to deca u stanju.Osim toga, korištenje kompjutera utiče i na psihički razvoj deteta.

Američko udruženje optometrista (American Optometric Association) je navelo niz preporuka roditeljima čija deca provode dosta vremena za monitorom:

-Pred polazak u školu obavezan je detaljan oftalmološki pregled. Kod nas takođe neophodan nalaz očnog lekara za upis u osnovnu školu.

-Ograničenje boravka pred računarom, odnosno, uvođenjem 20 sekundi pauze na svakih 20 minuta praćenja monitora. Neki to nazivaju „pravilo 20-20“. Podstičite svoju decu da se bave raznim aktivnostima, a ukupno vreme provedeno ispred televizora i računara bi se trebalo ograničiti na 2 sata dnevno.

-Podesite visinu monitora Vašem detetu da bi sedelo uspravno. Monitor treba biti u visini očiju deteta, na  udaljenosti od 45 do 70 cm.

-Obučite svoju decu. Dok rade za računarom da znaju koristiti prečice na tastaturi i manje se koristiti mišem.

– Objasnite detetu važnost pravljenja pauza, ali ako se simptomi zamora nastave, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć.

Podeli sadržaj sa prijateljima: